Prostat büyümesi ne zaman başlar?

BPH genellikle 30 lu yaşlarda başlar ama 50 yaştan sonra belirti vermeye başlar.


Prostat büyümesi olanlarda şikayetler nelerdir?

BPH olan hastaların sadece yarısında şikayetler vardır, Bu şikayetler şunlardır:

• İdrar yapmada zorluk, zayıf idrar akımı
• İdrara başlamada zorluk , bekleyerek idrar yapma
• Kesik kesik idrar yapma
• İdrarın sonunda damla damla idrar gelmesi
• Sık idrar yapma ve geceleri sık idrara çıkma
• mesaneyi tam olarak boşaltamama hissi
• İdrar kaçırma

Eğer prostat büyümesi mesanenin boşalmasını engelliyorsa sağlığı ciddi olarak tehdit eder. Prostat büyüdükçe etrafında onu saran doku tabakası onun genişlemesini engelleyerek bükülmüş bir bahçe hortumu gibi uretraya basınç yapar. Mesanenin çeperleri kalınlaşır ve rahatsız edici bir durum yaratır. Mesane az bir idrar bulundursa bile kasılmaya başlar ve bu da sık idrara çıkmaya neden olur. Sonuç olarak mesane zayıflar ve içini boşaltma yeteneğini yitirir. İdrar, mesanenin içinde kalır. Dolayısıyla uretranın daralması ve mesanenin tam olarak boşaltılamaması problemler yaratmaktadır. İdrar torbasının sürekli dolu olması tekrarlayan mesane enfeksiyonu ve böbrek hasarı ile sonuçlanabilir. Prostat büyümesi olan erkeklerin yarısında şikayetler aynı kalır veya düzelir. Diğer yarısında ise yavaş yavaş daha da kötüleşir.

Eğer şikayetleriniz sizi rahatsız etmiyorsa ve sağlığınızı tehdit etmiyorsa tedavi gerekmeyebilir. Yine de bu şikayetlerin kontrol ettirilmemesi anlamına gelmez. Gerçekte 50 yaşına gekmiş bir erkeğin hiçbir yakınması olmasa dahi Üroloji uzmanı tarafından yılda bir kez muayenesi gereklidir.


Prostatın büyüklüğü ile şikayetler arasında direk bir ilişki varmıdır?

Çok büyük prostat olanlarda şikayet olabilir veya hiç olmayabilir, bunun tersine küçük bir prostat büyümesi olanlarda çok şiddetli şikayetler olabilir. Bu BPH’nin prostatın orta kısmından gelişmesine bağlıdır. Bu iç dokuları sıkıştırırken büyüme her zaman bezin boyutlarının dışına çıkmayabilir. Bununla birlikte prostat dousu arttkça şikayetlerde daha çok olmaktadır.


Prostat büyümesinin cinsel güç üzerine olumsuz bir etkisi varmıdır?

Bilinen bir etkisi yoktur.


Hangi incelemeler yapılır?

Şikayetlerin ne zaman başladığı ve sıklığı, diğer sağlık problemleri, alınan ilaçlar ve aile öyküsü alınır. Ayrıca prostat büyüklüğünü görmek ve prostat kanserini ayırt etmek için parmakla rektal muayene. Enfeksiyonu ayırt etmek ve benzer şikayetlere neden olabilecek durumları saptamak için idrar analizi ve prostat kanserini ayırt etmeye yardımcı olması için PSA testi.

Yapılan muayene ve testlerden sonra BPH şüphesi varsa bazı ek testler istenir, bunlar BPH tanısını onaylamaya yardımcı olur.


BPH ile prostat kanseri arasında bir ilişki var mıdır?

Hayır. İki durum birbirinden bağımsız gelişir. BPH kanser öncesi bir olay değildir.



Bu sitede bulunan yazılar ve görseller genel bilgilendirme amaçlı olup teşhis ve tedavi amaçlı değildir. 

matbaa, ankara matbaa, katalog baskı davetiye promosyon